NAGRADA ZA NAJBOLJ INOVATIVNO ŽIVILO 2020

OBVESTILO

Sporočamo vam, da smo prejemnik prestižne nagrade: NAJBOLJ INOVATIVNO ŽIVILO 2020 v skupini testenin- ZLATE TATARSKE AJDOVE VALVICE iz mlina Rangus®, ki nam jo je podelil Inštitut za nutricionistiko v sodelovanju ministrstva za zdravje in ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Valvice iz tatarske ajde so nov izviren izdelek, testenine narejene iz slovenske ekološko pridelane tatarske ajdove moke in ekološko pridelane pšenične moke. Tatarska ajdova moka zagotavlja, da testenina  vsebuje flavonoida rutin in kvercetin. Za rutin je znan preventiven vpliv glede na bolezni srca in ožilja. Po najnovejših znanstvenih ugotovitvah kvercetin deluje tudi zaviralno na encime, ki razgrajujejo škrob, to pa je priporočljivo za bolnike z diabetesom. Izvirna valovita oblika valvic ima dvojen pomen. Omake se valovitih rezancev bolje oprimejo v primerjavi z ravnimi rezanci, kar daje takim jedem posebno privlačnost. Za ajdove testenine je sicer znano, da se po kuhanju rezanci začnejo med seboj lepiti. Pri naših tatarskih ajdovih testeninah je lepljenje preprečeno z valovito obliko valvic.

EU NALOŽBA ZA VAŠO PRIHODNOST

Naložbo sofinancira Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Podjetje RANGUS MLINARSTVO IN TRGOVINA, DOL. VRHPOLJE d.o.o. je bilo izbrano na razpisu za Sofinanciranje individualnih sejemskih nastopov podjetij na mednarodnih sejmih v tujini – 2022. Prejeta nepovratna sredstva so bila porabljena za predstavitev na mednarodnem sejmu ekološke prehrane Biofach v Nemčiji.

Udeležili smo se mednarodnega sejma ekološke prehrane Biofach v kraju Nurnberg v Nemčiji, ki je potekal od 26.07.2022 do 29.07.2022. Glavni namen je bil predstaviti naše nove inovativne izdelke iz tatarske ajde in navadne ajde. Z novimi izdelki želimo pridobiti nove prodajne trge in nove kupce. Z udeležbo na sejmu smo si želeli pridobiti večjo mednarodno prepoznavnost. Za izvedbo projekta so bila odobrena sredstva v višini 6.219,24 €, v okviru Javnega razpisa ,,Sofinanciranje individualnih sejemskih nastopov podjetij na mednarodnih sejmih v tujini v letih 2019 – 2022.

Cilj projekta je bil predstaviti inovativne izdelke iz tatarske ajde in navadne ajde in pridobiti nove kupce ter povečati mednarodno prepoznavnost.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (www.eu-skladi.si).

Povezave:

– Spletna stran RS Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (http://www.mgrt.gov.si/)

– Spirit Slovenija (http://www.spiritslovenia.si/)

– Evropska unija, Evropski sklad za regionalni razvoj (http://www.eu-skladi.si/)

15. SEJEM ALTERMED

15. SEJEM ALTERMED OD 15.3. DO 17.3.2019

BIOFACH 2019

BIOFACH 2019 OD 14.2.2019 DO 16.2.2019: Na sejmu Biofach v Nurembergu smo v posebni hali na Novelty stand-u med svetovnimi novostmi predstavili nova inovativna izdelka KUSKUS IZ BIO ZLATE TATARSKE AJDE® brez glutena in AJDOVE POLOVIČKE BIO brez glutena. Na naši stojnici pa smo predstavili ostale brezglutenske izdelke in testenine iz bio Zlate tatarske ajde®.

ANA ROŠ IZ HIŠE FRANKO Z EKIPO OBISKALA MLIN RANGUS

Ekipa iz hiše Franko in Ana Roš so obiskali naš mlin 29. 10. 2018. Ogledali so si muzej starega mlina, ribogojnico in brezglutensko proizvodnjo. Za to priložnost je Peter Kotar pripravil dobrote iz navadne in tatarske ajde.

18. F3ŽO V CANKARJEVEM DOMU V LJUBLJANI

Na festivalu za 3. življenjsko obdobje, ki ga vsako leto obišče več kot 17.000 obiskovalcev, smo predstavili izdelke iz našega mlina, ter prenovljene inovativne vzglavnike, ki, so polnjeni z luščinami iz Zlate tatarske ajde. Prednosti lusk Zlate tatarske ajde: Luske so manjše, debelejše in vse stranice lusk se čvrsto držijo skupaj. Zato vzglavnik polnjen z luskami iz Zlate tatarske ajde obdrži  svojo obliko dalj časa in bolje prevaja vlago in toploto v primerjavi z vzglavnikom polnjenim z luskami iz navadne ajde, ki so krhke in se hitro zdrobijo. Luske iz Zlate tatarske ajde vsebujejo do 50 x več naravnih antioksidantov in flavonoidnih snovi, ki delujejo antivirusno in antibakterijsko.

  

SEJEM AGRA V GORNJI RADGONI 25.8.2018

Udeležili smo se 56. Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA v Gornji Radgoni v sodelovanju s strokovno živilsko šolo Piramida Maribor. Na Agrini kuhinji so študentje živilske šole pripravljali jedi iz inovativnega živila 2018-Zlate tatarske ajdove kaše.

 

EURO IBRA 2018 TRBIŽ ITALIJA

Na 2. evropskem simpoziju o ajdi 21. in 22 aprila 2018 v Trbižu v Italiji smo predstavili aktivnosti mlina Rangus in prednosti izdelkov iz ZLATE TATARSKE AJDE.

Še posebej smo predstavili izdelek ZLATA TATARSKA AJDOVA KAŠA iz mlina Rangus® za katerega smo prejeli nagrado za najbolj inovativno živilo 2018 v skupini živil brez glutena,

ki nam jo je podelil Inštitut za nutricionistiko s podporo ministrstva za zdravje in ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Na konferenci so pokazali posebno zanimanje za naše izdelke športniki, zlasti člani smučarske reprezentance Italije. Več o dogodku izveste na linku: https://www.euroibra2018.com/

BIOFACH 2018

Udeležili smo se sejma Biofach v Nurembergu, od 14.2. do 17.2.2018, kjer smo razstavljali izdelke iz našega mlina.

Predstavili smo tudi novost v posebni hali na Novelty stand-u.

PREJELI SMO PRESTIŽNO NAGRADO INŠTITUTA ZA NUTRICIONISTIKO ZA NAJBOLJ INOVATIVNO ŽIVILO LETA 2018 V KATEGORIJI ŽIVIL BREZ GLUTENA


Nagrada za inovativnost v skupini živil brez glutena: Zlata tatarska ajdova kaša (Rangus d.o.o.)

Zlata tatarska ajda ima prijeten aromatičen in značilen rahlo grenak okus. Gre za hranljivo živilo, ki ga odlikujejo tudi flavonoidi. Zrnje tatarske ajde je pridelano in predelano v Sloveniji. Zaradi debelih in trdih lusk ter drobnih zrn, je proizvodnja kaše tatarske ajde tehnološko zahtevna, proizvajalec pa z ustrezno tehnologijo in nadzorom zagotavlja tudi, da med proizvodnjo ne pride do kontaminacije z glutenom. Živilo je zato primerno tudi za posameznike s celiakijo. Tatarsko ajdovo kašo lahko uporabimo kot prilogo ali samostojno jed, iz nje pa lahko pripravimo tudi zelo okusen čaj.

Predstavitev knjige Kruh z drožmi

Predstavitev knjige Kruh z drožmi : klikni za prenos PDF datoteke

Izdelava ajdovih rezancev izpod rok Japonskih mojstrov

Izdelava ajdovih rezancev izpod rok Japonskih mojstrov na Višji strokovni šoli IC Piramida Maribor -izdelovali so tudi iz Trdinove ajdove moke mlina Rangus.

Program razvoja podeželja

Program razvoja podeželja

Informiranje in obveščanje javnosti o aktivnostih, ki jih izvaja RANGUS Mlinarstvo in trgovina, Dol. Vrhpolje d.o.o. in prejema podporo iz Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014 – 2020. Program razvoja podeželja 2014–2020 je skupni programski dokument Republike Slovenije in Evropske komisije, ki pomeni programsko podlago za črpanje finančnih sredstev iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP).

Podukrep 4.2: Podpora za naložbe v predelavo, trženje oziroma razvoj kmetijskih proizvodov.

Naziv projekta:

NAKUP NOVE TEHNOLOŠKE OPREME ZA PROIZVODNJO BIO IN BREZGLUTENSKIH IZDELKOV

Povzetek:

Z naložbo v novo tehnološko opremo želimo razširiti dejavnost na proizvodnjo bio in brezglutenskih izdelkov. Proizvodnja brezglutenskih izdelkov je zelo zahtevna, dovoljena je minimalna vsebnost glutena in sicer manj kot 20 mg/kg. To se lahko doseže samo s primerno visoko tehnološko opremo, proizvodnja mora biti v ločenih prostorih. Praktično to pomeni, da lahko že nekaj zrn npr. pšenice v ajdi kontaminira celotno proizvodnjo. Potrebni so dodatni mlini, na katerih se melje samo brezglutenska žita. Ker je zelo težko doseči čistost posameznih žit (da ni vmes kakšno drugo zrno), smo kupili poseben barvni sortirni stroj, ki preko različnih občutljivih kamer in posebnega mehanizma izloči morebitna prisotna druga žita, smeti, nečistoče,… Na koncu proizvodnega procesa je potrebno različne moke in druge izdelke zapakirati. V podjetju sicer imamo pakirno linijo, ker pa jo uporabljamo za izdelke, ki vsebujejo gluten, ni primerna za pakiranje brezglutenskih izdelkov. Načeloma bi se dalo uporabiti obstoječo, vendar bi bilo potrebno pakirno linijo vedno dobro očistiti, kar pa je pri izdelkih iz moke (fini prah) zelo težko, porabi se preveč časa in vedno obstaja tveganje, da bi izdelki vsebovali preveč glutena, zato smo kupili novo pakirno linijo, na kateri se bodo pakirali izključno samo brezglutenski izdelki.

Cilji, glavne dejavnosti za doseganje ciljev ter pričakovani rezultati aktivnosti

Z novo tehnologijo bomo lahko proizvajali nove izdelke (linija bio in brezglutenskih izdelkov), katerih do sedaj nismo proizvajali. Gre za različne brezglutenske izdelke in bio izdelke. Zaradi naložbe v novo opremo se bodo povečali prihodki na račun novih izdelkov (bio in brezglutenski izdelki) ter zmanjšali stroški na račun avtomatiziranega procesa predelave.

http://ec.europa.eu/agriculture/rural-development-2014-2020/index_sl.htm

program-podezelja.si/

 

ŽETEV IN SUŠENJE NAVADNE IN TATARSKE AJDE LETINE 2017

ŽETEV IN SUŠENJE NAVADNE IN TATARSKE AJDE LETINE 2017

13. Slovenski simpozij pekarstva, mlinarstva in slaščičarstva

13. Slovenski simpozij pekarstva, mlinarstva in slaščičarstva ”Mlinarstvo in pekarstvo”, 11. maja 2016 v Portorožu.

Seminar UKC Ljubljana – ”Preobčutljivost in alergije na hrano II”

V univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana smo se udeležili seminarja ” Preobčutljivost in alergije na hrano II” ter predstavili brezglutenske izdelke.

13. Mednarodni simpozij o ajdi – Južna Koreja

Septembra 2016 je v Južni Koreji potekal 13. Mednarodni simpozij o ajdi, na katerem smo predstavili aktivnosti in novosti našega mlina. (brezglutenski izdelki)

OBISK MINISTRA MAG. DEJANA ŽIDANA

Naš mlin je obiskal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan.