Izdelava kaš

Izdelava kaš

Ajdova kaša

Rangusova slovenska ajdova kaša je kontroliranega porekla, izdelana iz ajde, skrbno pridelane v Sloveniji. V mlinu Rangus v Dolenjem Vrhpolju pri Šentjerneju jo pripravljajo po postopku luščenja kaše, ki je tradicionalen v Sloveniji in znan že več stoletij. Ob sodelovanju strokovnjakov oddelka za agronomijo Biotehniške fakultete v Ljubljani smo postopek, znan po starih zapisih, obnovili tako, da smo zagotovili najvišjo možno kakovost pridelka.

Predstavitev kašarne
Luščenje in uporaba ajdove kaše
Ajdova zrna je v  primerjavi z ječmenom težje oluščiti, ker je zrnje krhko, luska pa zelo trda.

Pred desetimi leti so slovenski znanstveniki z Biotehniške fakultete v Ljubljani, v sodelovanju s Švedi ugotovili, da ima tako tradicionalno luščena slovenska ajdova kaša v primerjavi z industrijsko kašo snovi, ki so podobne najbolj kakovostnim prehranskim vlakninam in varujejo naša prebavila.
Mlinar Rangus je v Dolenjem Vrhpolju pri Šentjerneju v sodelovanju s strokovnjaki z Biotehniške fakultete sestavil izviren ajdov luščilec, ki deluje po enakem načelu kot značilne stare slovenske stope. Na ta način luščenja so v ajdovi kaši poleg kakovostnega retrogradiranega škroba ohranjene snovi (antioksidanti, mineralne snovi), ki čuvajo naše celice pred poškodbami in pomagajo pri nižanju koncentracije holesterola v krvnem obtoku.
Mlin Rangus za luščenje ajdove kaše uporablja najbolj kakovostni pridelek ajde, to ajdo skrbno spremljamo od setve do žetve in naprej preko hitrega sušenja do luščenja.
Ajdova kaša ima v primerjavi z drugimi značilnimi škrobnimi živili (krompir, bel pšenični kruh, pa tudi bela ajdova moka) višji delež počasneje prebavljivega in odpornega škroba, ki vplivata na počasnejši privzem sladkorja iz prebavil in s tem na manjši in enakomernejši porast sladkorja in inzulina v krvi.
Z raziskavami slovenskih znanstvenikov, ki so objavljene tudi v ameriških in japonskih znanstvenih revijah, smo ugotovili, da lahko pri pripravi ajdovih živil, zlasti na primer slovenske pečene ajdove kaše, nastane v kaši tudi do 5% odpornega škroba, kar je zelo pomembno z vidika prehrane bolnikov s sladkorno boleznijo ter za preprečevanje raka na debelem črevesu.
Neprebavljen škrob za svojo presnovo izkoristijo bakterije, ki so normalno prisotne v debelem črevesu. Produkti fermentacije so tudi hlapne kratko-verižne maščobne kisline: ocetna, propionska in maslena. Posebna pozornost je namenjena masleni kislini, ki nastopa kot substrat pri vzdrževanju normalne črevesne integritete. Kot zaščitni dejavnik pred rakom na črevesju sodeluje pri zaviranju rasti poškodovanih ali spremenjenih celic ter s stabilizacijo DNK in popravki njenih poškodb vzdržuje normalno obliko celic debelega črevesa.
Oviranje rasti škodljivih mikroorganizmov, boljša absorbcija tekočin in elektrolitov ter zmerno zniževanje lokalne kislosti so dodatne prednosti hlapnih maščobnih kislin za zaščito pred rakom na črevesju.
S proučevanjem fiziološke funkcije vlaknin so številni znanstveniki prišli do spoznanja, da te snovi niso pomembne le za pravilno delovanje prebavnega trakta. Z njimi je uravnavana tudi presnova sladkorja in maščob ter celo ravnotežje mikroelementov, kar lahko doprinese k preprečevanju civilizacijskih bolezni kot so: sladkorna bolezen, debelost, bolezni srca in ožilja ter rak debelega črevesa.
Ajda je bogat vir surovih vlaknin. Le-teh je v kaši naše ajde 1,2 %, poleg približno 5 % počasi prebavljivega škroba.
Ajda je rastlina, ki nudi še vrsto možnosti za razvoj izdelkov za varovanje zdravja, ki jih poznajo drugod po svetu (na primer ajdov čaj, staran ajdov kis, kruh z ajdovimi otrobi, živila naravno  obarvana z ajdovo listno moko).
Izdelki mlinarstva Rangus so skladiščeni v novo prirejeni hladilnici s stalno temperaturo 10ºC. Tako se zagotavlja ohranitev kakovosti.
Pri razvoju izdelkov Mlinarstva Rangus sodelujejo priznani strokovnjaki na osnovi pogodbe med Mlinarstvom Rangus in Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani. Strokovnjaki Biotehniške fakultete spremljajo tudi kakovost ajdove kaše, ajdove moke in drugih izdelkov Mlinarstva Rangus.


Tatarska ajdova kaša

Tatarsko ajdo je pred dvema stoletjema v slovenske dežele uvajal Žiga Zois. Sredi prejšnjega stoletja smo jo čedalje manj pridelovali in uporabljali ter nanjo pozabili, saj ni bila prilagojena za intenzivno pridelovanje, ko je bila pomembna predvsem višina pridelka, ne pa kakovost. Sedaj pa znamo tatarsko ajdo bolj ceniti, tako v svetu kot pri nas, saj se zavedamo, da ima izredno veliko rutina in drugih flavonoidnih antioksidantov, še veliko več kot navadna ajda. Na evropskem tržišču je že japonski izdelek iz tatarske ajde, mlinarstvo Rangus pa začenja ponujati tudi izdelke iz naše slovenske tatarske ajde.

Pirina kaša
Pira zraste v plevah. Pleve polnimo v vzglavnike za boljše spanje. Pira vsebuje veliko beljakovin, vitaminov A, B, D, E, fosfor, železo in magnezij. Oluščeno piro uporabimo za kašo, toplotno obdelano stisnemo v kosmiče, zmleto pa v polnovredno moko, polnovreden zdrob,  polbelo ali belo pirino moko. Kalček vsebuje nenasičene maščobne kisline, ki pri prehrani  s pirinimi zrni ta varovalno vplivajo na zdravje srca in ožilja. Namočena ali kuhana pirina zrna postanejo sluzasta, sluz pa je koristna za  razstrupljanje organizma. V primerjavi, s celimi zrni, ima nakaljeno pirino zrnje večjo vitaminsko vrednost. S kalčki obogatimo solate, omake, juhe, narastke, testenine. Iz pirine moke lahko izdelujemo kruh, piškote, testenine, biskvite, žgance ali za zgostitev omak.

Prosena kaša

Kaša je lahko prebavljiva in okusna jed. V preteklosti so mlinarji luščili proso na posebnih stopah in tako dobili pšeno (kašo), ki je bila na kmetijah pogosto vsakdanja jed. Ker je primanjkovalo zabele (masti) in so kmetje težko fizično delali, so bili po kaši hitro lačni. Od tod izhaja rek, da je kaša do praga in pri tem mislili, da nasiti samo od mize do hišnega praga. Ob proseni kaši so odraščali kmečki otroci. Rekli so: mlečna kaša, otroška paša. Tudi majhne piščance so krmili s prosenim pšenom. Da je v preteklosti imela kaša velik pomen v prehrani, potrjuje tudi pisatelj, pesnik in književni kritik Fran Levstik (1831 - 1887). V Otročjih igrah v pesmicah je upesnil "Mlečna kaša, mati naša in otročja sladka paša!"

Prosena kaša ne vsebuje glutena. Vsebuje silicijevo kislino, ki je dobra za kožo, lasje in nohte, fluor pa za zdravje zob. Dobro je tudi proti izpadanju las, za izboljšanje krvi in lajšanje želočnih težav. Ima tudi dovolj balastnih snovi in še posebej vitamina E.


Ješprenj

Ješprenj vsebuje večje količine kalija, fosforja in magnezija, od vitaminov pa vitamine B kompleksa, niacin in vitamin E. Bogat je z dietnimi vlakninami in vsebuje beta glukan.

 

Warm desires to our frequent visitors and nowadays, we are likely to impress you using the reality that might enable you to to buy watches in very affordable cost. Initial, you need to know the price of buying a duplicate item. Nicely, if you are considering that imitation goods don't bring an appropriate omega volume of exceptional together then you are mainly incorrect. Not all are created from low exceptional articles which is proven by a lot of the creates now. All that you should do now's uncover a effective shop shop and request for that latest selection of Harry Winston watches. We feel that you are likely to uncover sufficient designs that has been enhanced item exceptional inside this alternative. The most effective info is always that now you'll be able to purchase any kind of item in the option of replica rolex replica rolex Harry Winston watches in easy volume replica rolex replica rolex of $80. Is not it amazing that the way the designers are delivering you all the kick-ass goods in fixed-cost prices? You need to make an effort to produce most likely the most from this beautiful cope correct away. You need to realize that Harry Winston watches don't only supply you leading exceptional but furthermore the designs which you're waiting for. We increased near to and person having a couple of of these coupled with been shocked in the colors. It's totally around at this fake iwc fake iwc point you either you want to hold the 1 with set bands or metal. In case you have been selecting, the fir with valuable metal your watch wouldn't be capable of accept the grime specific for extended and may remain sophisticated. We feel this can be all we have to suit your needs to show and today, you need to apply a lot more than what you've study. We have also observed the inventory might finish very rapidly and therefore, you need to hurry up and buy your goods from Harry Winston watches.

Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje naše spletne strani in vaše izkušnje, medtem ko brskate po naši strani. Piškotki se uporabljajo le za nujno delovanje spletne strani.

Z obiskom in uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov.

EU Cookie Directive Module Information